Školství jako klíč ke změně společnosti

Neuron Club jsou setkání mecenášů, vědců a podporovatelů Nadačního fondu Neuron. Diskuze nad akutálním tématem v přátelské atmosféře. První Neuron Club letošního roku se 15. března 2018 sešel k diskusi o školství. Diskutující se zamýšleli nad otázkou, zda je změna školství opravdu klíčem ke změně společnosti, a kde lze začít.

Východiskem diskuse byla reflexe změn, které dnešní doba přináší: nové technologie, umělá inteligence, internet a s ním související dostupnost informací na straně jedné a krize tradiční rodiny a vznik nových sociálních kontextů na straně druhé. To vše přenáší akcent na vzdělávání mimo budovy škol.

Shoda panovala na tom, že vzdělávání je klíčem ke změně společnosti a ke kvalitě demokracie. Demokracie nemůže fungovat bez sdíleného systému hodnot a kritického myšlení a k tomu přispívají humanitní vědy, které není možné neustále nivelizovat. Za nejpodstatnější je považováno formování hodnotových postojů u dětí v nízkém věku: tedy v mateřských a základních školách. Podle analýzy hodnotového rámce několika nejvyspělejších zemí světa patří mezi hlavní cíle vzdělávání mimo jiné morálka ve smyslu postavení se zlu a rovněž aktivní občanství. Pro prosazení hodnot ve společnosti je nutná osvěta a vlastní iniciativa každého z nás. Z této osvěty pak je možné nalézt rozumnou míru shody na vizi vzdělávání v naší zemi.

Naší společnosti chybí fundamentální pochopení, proč se děti vzdělávají: že cílem není jakýsi doklad, ale vzdělávání samo, tedy radost z poznávání. Se současnými technologiemi však máme výhodu fundament vzdělávání vysvětlit. Učitelé musejí pochopit, že jejich role je posunout každého žáka o maximum možného. A dobré vzdělávací systémy dovedou diferencovat žáky a s jejich diferencemi pracovat.

Děkujeme za krásné prostory Opero.

Seznamte se na Colours of Ostrava s účastníky dobrodružných Expedic Neuron

Důkaz o nejhlubší zatopené propasti světa, objev nového druhu krokodýla či nález jedno z nejstarších mayských měst. U těchto i mnoha dalších objevů stála Expedice Neuron. Nyní máte možnost si na Colours of Ostrava přijít poslechnout o dvou zásadních objevech, které Expedice Neuron pomohla realizovat.

Gratulujeme Jiřímu Frimlovi k prestižní rakouské ceně FWF Wittgenstein

Jako první Čech v historii převzal ve čtvrtek večer biolog a laureát ceny Neuron 2019 prestižní rakouskou cenu FWF Wittgenstein. Jedná se o nejvýše dotovanou cenu Rakouska. Na svůj další zkoumání rostlin a jejich mechanismu růstu tak získá celkem 1,7 milionů eur.