Návštěva francouzských nobelistů a konference Sounds of Science

Na konci června jsme měli možnost zblízka poznat hned tři významné osobnosti světové vědy. Nositelé Nobelovy ceny z Francie přijali pozvání francouzské ambasády a Francouzského institutu. Do Prahy přicestovali Jean-Marie Lehn (cenu získal v roce 1987 za chemii), Jean-Pierre Sauvage (cenu získal v roce 2016 za chemii) a Serge Haroche (cenu získal v roce 2012 za fyziku).

Kromě programu nabitého přednáškami na českých vysokých školách, workshopy s mladými nadějemi české vědy a předáváním cen Francouszkého velvyslanectví talentovaným PhD studentům, se nobelisté stali hlavními hvězdami konference Sounds of Science. Cílem večera bylo představit posluchačům poznatky z oborů oceněných vědců způsobem přístupným široké veřejnosti, od gymnazistů po výzkumné pracovníky. Obsah konference a přednášek shrnuje například krátký článek AV ČR.

Foto: avcr.cz

Hlavním posláním konference byla myšlenka, že je třeba více podporovat základní výzkum, i když současná společensko-politická preference míří jasně na výzkum aplikovaný. Tato strategie je ale velmi krátkozraká, neboť právě soustředěným poznáváním a popisováním světa, který nás obklopuje, lze dosáhnout významných objevů.

Prezentace laureátů Nobelovy ceny doprovodila Pražská komorní filharmonie – PKF se speciálním „vědeckým“ programem, v němž zazněly skladby komponované vědci či pro vědce. Jedním z vědců, jehož skladbu jsme během večera mohli slyšet, byl i Petr Cígler, držitel Neuron Impulsu v oboru chemie.

Nadační fond Neuron finančně podpořil tuto iniciativu a jako poděkování nám byla dána možnost uspořádat soukromé setkání nobelistů a vědců oceněných naším Nadačním fondem. Při neformálním brunchi v kavárně Francouzského insitutu, si měli všichni zúčastnění možnost popovídat nejen o vědě a výzkumu, ale mohli zkonzultovat své aktuální projekty.

Prohlédněte si naši fotogalerii

Geopolitika v kritickém bodě: 7 kroků ke svobodě

Evropa se za poslední roky zbavila obav z bezprostředního válečného konfliktu a upadla do klidného blahobytu. Vpád Ruska na Ukrajinu připomněl, že bezpečnost je křehká a že ani Česko nemusí být ušetřeno. Co s tím? Diskuze pod hlavičkou Neuron Online Talku přinesla odpovědi z různých úhlů pohledu. A tady je souhrn toho nejdůležitějšího.

Elegance molekuly dotančila k nejvyšší sledovanosti v kinech

Přímý přenos divadelní hry Elegance molekuly o životě biochemika Antonína Holého, který objevil řadu antivirotik využívaných při léčbě HIV/AIDS či hepatitidy, se stal nejnavštěvovanějším „filmem“ prvního dubnového víkendu. Představení Dejvického divadla sledovalo v kinech po Česku rekordních 28 tisíc lidí. Vznik divadelní hry o biochemikovi Antonínu Holém podpořil Neuron a Monika Vondráková shrnula, v čem je tento příběh stále tak jedinečný.

Čeští vědci z Expedice Neuron jsou na stopě dlouhověkosti

Vědci ostravské Přírodovědecké fakulty a brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR objevili v RNA žraloka malohlavého možný klíč k jeho dlouhověkosti. Podle nových zjištění žralok v rámci svých molekulárních procesů využívá enzym typický pro odolné nádorové buňky. Paryba, která se dožívá i více než 400 let, se stala hlavním zájmem Expedice Neuron Za žralokem malohlavým, která se v roce 2022 vydala na Island odebrat vzorky a objevit tak klíč k impozantní evoluční kličce.