PROJEKTY

Prozkoumejte aktivity Nadace Neuron, které spojují špičkové byznysmeny se špičkovými vědci, popularizují vědu nebo plní dětské sny mladých badatelů.

Neuron Cluby

Akce a konference

Expedice Neuron

Juniorské vědecké stáže

Neuron Impulsy

Archiv projektů: Cena pro pedagogy

Elegance molekuly

Inscenace Dejvického divadla Elegance molekuly je inspirována životem a výzkumem profesora Antonína Holého, který se zasloužil o skvělé renomé české vědy ve světě. Objevil mnoho antivirotik, které se dodnes využívají pro léčbu HIV/AIDS, hepatitidy typu B nebo oparů. Divadelní inscenace v sobě snoubí příběh Antonína Holého a dalších významných postav vědy a byznysu jakými byli Erik De Clercq, John C. Martin, Michael Riordan a další osobnosti, které prošlapaly Holého elegantním molekulám cestu až k záchraně životů milionů pacientů po celém světě. Hra byla oceněna jako nejlepší poprvé uvedená hra roku 2018 a vznikla s podporou a s finančním přispěním Nadačního fondu Neuron na podporu vědy.

"Otto Wichterle měl svoji slavnou historku o tom, jak na stavebnici Merkur sestrojil přístroj na odstředění prvních kontaktních čoček. Hra Petra Zelenky hledá takový „Merkur“ v životě chemika Antonína Holého."

Zdroj citace: anotace Dejvického divadla

NOVINKY

Zajímavé události, vědecké úspěchy, splněné sny. Hledejte další impulsy pro vaše neurony:

Elegance molekuly dotančila k nejvyšší sledovanosti v kinech

Přímý přenos divadelní hry Elegance molekuly o životě biochemika Antonína Holého, který objevil řadu antivirotik využívaných při léčbě HIV/AIDS či hepatitidy, se stal nejnavštěvovanějším „filmem“ prvního dubnového víkendu. Představení Dejvického divadla sledovalo v kinech po Česku rekordních 28 tisíc lidí. Vznik divadelní hry o biochemikovi Antonínu Holém podpořil Neuron a Monika Vondráková shrnula, v čem je tento příběh stále tak jedinečný.

Čeští vědci z Expedice Neuron jsou na stopě dlouhověkosti

Vědci ostravské Přírodovědecké fakulty a brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR objevili v RNA žraloka malohlavého možný klíč k jeho dlouhověkosti. Podle nových zjištění žralok v rámci svých molekulárních procesů využívá enzym typický pro odolné nádorové buňky. Paryba, která se dožívá i více než 400 let, se stala hlavním zájmem Expedice Neuron Za žralokem malohlavým, která se v roce 2022 vydala na Island odebrat vzorky a objevit tak klíč k impozantní evoluční kličce.

Expedice Neuron 2024: Získejte na terénní výzkum až 1 milion korun

Přihlaste se do 20. dubna do nového ročníku grantového programu Expedice Neuron 2024 a získejte na svůj terénní výzkum až 1 milion korun.

Buďte v obraze

Objevy čekají všude, tak je nepropásněte! Každý měsíc vám zašleme dávku čerstvých informací ze světa vědy a Neuronu.