Slavnostně jsme předali šek vítěznému projektu Expedice Neuron 2018

Na závěrečném večeru AFO53 v Olomouci jsme předali symbolický šek zástupci vítězky projektu Expedice Neuron 2018. Za polární mikrobioložku Marii Šabackou převzal cenu její kolega Karel Janko.

Neuron Club: od altermagnetismu ke hvězdám

Martina Benešová-Schäfer: posedlost radioaktivitou

V medicíně to byl krok kupředu. Martina Benešová-Schäfer spoluvyvinula radiofarmakum, které umožňuje detekci a zobrazení nádoru prostaty. Zjednodušeně řečeno: po aplikaci léku je vidět, kolik metastáz pacient má a jak se v těle šíří. To pak umožňuje upravovat dávkování tak, aby byl organismus vystaven jen optimální dávce radiofarmaka a eliminovaly se tak nežádoucí účinky spojené s charakterem onemocnění a podáváním jiných léčebných terapií.