Prezentujeme projekt Expedice Neuron na AFO v Olomouci

Soutěž o nejlepší projekt vědecké expedice s hlavní výhrou až 1.000.000 korun bude slavnostně odstartována v rámci programového bloku, který představí Expedice Neuron zachycené na filmovou pásku. I v letošním roce podporujeme Mezinárodní festival vědecko-populárních filmů v Olomouci AFO.

Expedice Neuron si během tří let od svého spuštění získaly přízeň nejen vědeckých pracovníků, ale i veřejnosti. Výstupy mapují expedice po celém světě, například z pralesů Konga, neprobádaných oblastí Amazonie, pohoří v Ugandě, Papuy Nové Guiney. Vědci v terénu zaplňují důležité mezery vědeckého výzkumu - mizení tropických ledovců, mapování dna Hranické propasti, vliv globalizace na život “bohatých chudých” nebo alternativní léčbu depresí pomocí halucinogenní látky ayahuasca, jiné expedice se zase vydávají hledat neznámé druhy zvířat.

Dvě z expedic představíme v pátek 27. 4. v 17:30 v Innogy sále. Promítneme divákům několik ukázek z výprav do Konga a Venezuely a Ondřej Cihlář vyzpovídá jejich protagonisty. A buďte si jistí, že to nebude nuda!

Těšíme se na vás v Olomouci!

Seznamte se na Colours of Ostrava s účastníky dobrodružných Expedic Neuron

Důkaz o nejhlubší zatopené propasti světa, objev nového druhu krokodýla či nález jedno z nejstarších mayských měst. U těchto i mnoha dalších objevů stála Expedice Neuron. Nyní máte možnost si na Colours of Ostrava přijít poslechnout o dvou zásadních objevech, které Expedice Neuron pomohla realizovat.

Gratulujeme Jiřímu Frimlovi k prestižní rakouské ceně FWF Wittgenstein

Jako první Čech v historii převzal ve čtvrtek večer biolog a laureát ceny Neuron 2019 prestižní rakouskou cenu FWF Wittgenstein. Jedná se o nejvýše dotovanou cenu Rakouska. Na svůj další zkoumání rostlin a jejich mechanismu růstu tak získá celkem 1,7 milionů eur.