Elegance molekuly dotančila k nejvyšší sledovanosti v kinech

Přímý přenos divadelní hry Elegance molekuly o životě biochemika Antonína Holého, který objevil řadu antivirotik využívaných při léčbě HIV/AIDS či hepatitidy, se stal nejnavštěvovanějším „filmem“ prvního dubnového víkendu. Představení Dejvického divadla sledovalo v kinech po Česku rekordních 28 tisíc lidí. Vznik divadelní hry o biochemikovi Antonínu Holém podpořil Neuron a Monika Vondráková shrnula, v čem je tento příběh stále tak jedinečný.
„Příběh jedné z největších osobností české a světové vědy, která svým objevem změnila budoucnost milionům pacientů, je inspirací, nadějí, hrdostí. Je o odvaze vydat se cestou, kterou jiní nevidí. A právě proto Neuron v roce 2018 finančně podpořil vznik této hry. Jsme moc rádi, že příběh z dejvické laboratoře stále rezonuje a že si pořád nachází své diváky."
Monika Vondráková, ředitelka a spoluzakladatelka Nadace Neuron

Herec Dejvické divadla Martin Myšička ztvárnil ve hře Petra Zelenky profesora Antonína Holého

Moniko, v čem podle tebe tkví recept na úspěch hry Elegance molekuly?

V elegantní nadsázce, chytrém humoru, nadčasovém příběhu, skromnosti i pokoře a skvělém hereckém výkonu. Autor divadelní hry a její režisér Petr Zelenka zachytil vědecké prostředí se všemi jeho klady i nešvary a cestu vědců, kteří si tak trochu žijí ve svém světě, ve svém základním vědeckém výzkumu, ale možná i díky tomu stojí u jednoho z největších objevů. Je to dobrodružství.

Proč se Neuron rozhodl podpořit vznik tohoto příběhu?

Neuron v roce 2018 zafinancoval vznik původního scénáře částkou 300 tisíc korun, což pro nás byly obrovské finanční prostředky, tím spíše, že šlo o velkou sázku na nejistotu. Nevěděli jsme, zda se divadelní hra chytne, zda vůbec někoho bude zajímat příběh o základním výzkumu a vědeckém transferu…

Záhy se ale ukázalo, že to byla trefa do černého!

Je to tak! Renomé Petra Zelenky a herců Dejvického divadla, kteří stále ukazují, že jsou v neskutečné formě, se vyplatila. Hra sklízí i nadále úspěch a já věřím, že se stane inspirací pro zpracování dalších podobných příběhů ze světa vědy. Ale hlavně, že se tak podaří uchovat jeden z nejvýznamnějších příběhů, které napsala česká věda a který má stále co nabídnout – minimálně pokud jde o inspiraci mladých vědeckých nadějí.

Reálná kancelář profesora Antonína Holého - Ústav organické chemie a biochemie v pražských Dejvicích

Hra o zázračných molekulách odkrývá jeden z největších světových příběhů české vědy. Kde spatřuješ zásadní propojení s Nadací Neuron?

Elegance molekuly přesně shrnuje to, o co se v Neuronu dlouhodobě snažíme: excelentní česká věda, která jde ruku v ruce s podporou osvícených mecenášů a zkušených byznysmenů, dokáže změnit svět a pozitivně ovlivnit naši budoucnost, pokud se jí dostane odpovídající pozornosti včetně té finanční.

Proto například v rámci Cen Neuron oceňujeme excelentní vědkyně a vědce za jejich výzkum – příběhy laureátů jsou v mnoha ohledech totožné, také jsou o píli, vytrvalosti, skromnosti, pokoře, obětování se pro vyšší smysl, ale hlavně o cestě, která dokáže změnit naši budoucnost. A pak je tady další pojítko: příběh kolem Antonína Holého ukazuje, jak nesmírně je důležité, aby vědec vystoupil ze své bubliny a stal se obchodníkem – úspěšným transferářem, který dokáže zkomercionalizovat svůj výzkum.

Co pro českou vědu znamenal a vlastně stále znamená Antonín Holý?

To, co dokázal profesor Holý, je neskutečný úspěch i z dnešního pohledu a právem patří k největším osobnostem české a světové vědy. Díky mezioborové spolupráci a podpoře osvícených byznysmenů objevil antivirotika, která dodnes zachraňují miliony pacientů s AIDS nebo hepatitidou typu B. Na jeho práci velmi úspěšně navázali laboratoře po celém světě během pandemie covidu-19. Díky komerčnímu úspěchu jeho léků a licenčním poplatkům za patenty došlo k výraznému rozvoji Ústavu organické chemie a biochemie, kde se Antonín Holý věnoval svému výzkumu. Dnes je to jedno z nejmodernějších vědeckých pracovišť s mezinárodním renomé. Práce profesora Holého má na svém kontě nespočet přínosů pro celou naši společnost.

Nesmrtelný Antonín Holý: „Znáš ten vtip. Chemici neumírají, jenom se z nich stávají anorganičtí chemici. Díky chemii je Tony nesmrtelnej!“ - ukázka ze scénáře Elegance molekuly, autor Petr Zelenka