Neuron na představení Elegance molekuly

V neděli 10. 6. 2018 jsme pozvali naše stávající mecenáše, příznivce a přátele na uvedení hry P. Zelenky Elegance molekuly. Po představení jsme přijali pozvání na terasu Ústavu organické chemie a biochemie, kde prof. Holý působil, a kde jsme měli jedinečnou možnost prohlédnout si jeho pracovnu.

Divadelní hra o prof. Holém je velmi populární a divácky oblíbená. Pozitivními recenzemi nešetří ani kritici. O vzniku hry jsme vás informovali v článku Nadační fond Neuron podpořil vznik autorské divadelní hry Elegance molekuly.

Význam prof. Holého shrnuje jeho spolupracovník a předseda Vědecké rady NF Neuron Pavel Hobza: „Antonín Holý patří bezesporu k největším osobnostem české a světové vědy druhé poloviny 20. století. Jeho píle a vytrvalost vyústily v realizaci nejúspěšnějších léků proti HIV, které zastavily hrozící katastrofu epidemie AIDS v 90. letech minulého století. Jeho objevy zachránily a stále zachraňují životy více než 50 milionů lidí na celém světě.“

Vybrané fotografie z představení pro podporovatele Nadačního fondu Neuron si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Neuron Club: od altermagnetismu ke hvězdám

Martina Benešová-Schäfer: posedlost radioaktivitou

V medicíně to byl krok kupředu. Martina Benešová-Schäfer spoluvyvinula radiofarmakum, které umožňuje detekci a zobrazení nádoru prostaty. Zjednodušeně řečeno: po aplikaci léku je vidět, kolik metastáz pacient má a jak se v těle šíří. To pak umožňuje upravovat dávkování tak, aby byl organismus vystaven jen optimální dávce radiofarmaka a eliminovaly se tak nežádoucí účinky spojené s charakterem onemocnění a podáváním jiných léčebných terapií.